Czym się kierować przy wyborze czyściwa w przemyśle spożywczym?

Na rynku istnieje wiele czyściw przemysłowych. Jak zatem wyselekcjonować odpowiedni produkt? W tym przypadku należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim powinien on spełniać standardy bezpieczeństwa, a także skutecznie usuwać zabrudzenia. Warto zatem sięgać po środki, które posiadają atest PZH. Dzięki temu będziesz miał pewność, że czyściwo jest bezpieczne do stosowania w kuchniach czy zakładach produkcji lub przetwórstwa żywności. Jeśli chodzi o skuteczność tego rodzaju artykułów, to zalecany jest wybór czyściw dla branży spożywczej dedykowanych do określonego rodzaju zabrudzeń, w tym na przykład tych, które charakteryzują się odpowiednim pochłanianiem wody lub tłuszczów.

 

Czyściwo przemysłowe dopasowane do powierzchni

Czyściwo powinno być dopasowane nie tylko do rodzaju zabrudzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas jego wyboru? Należy je także odpowiednio dobrać do czyszczonej powierzchni. W przypadku pielęgnacji delikatnych płaszczyzn zalecamy wybór czyściw o miękkiej strukturze, co skutecznie zapobiega zarysowaniom i innym uszkodzeniom. Jeśli jednak zależy Ci na doczyszczeniu silnie zabrudzonych przestrzeni, wówczas warto postawić na grube i odporne na rozdarcia tkaniny. W przemyśle spożywczym dużą popularnością cieszą się także czyściwa niepozostawiające na pielęgnowanych powierzchniach kurzu i pyłu.

Sprzątająca kobieta

 

Zwróć uwagę na formę czyściwa

Czyściwa przemysłowe występują głównie w dwóch formach. Chodzi dokładnie o produkty w listkach oraz rolkach. Przed zakupem warto przemyśleć, które z nich lepiej sprawdzą się w danym miejscu. W przypadku branży spożywczej zalecamy pierwsze z wymienionych. Można je bowiem umieścić w praktycznym podajniku, co wyjątkowo poprawia komfort korzystania z nich. Oprócz tego ma to także  wpływ na ekonomię, ponieważ w prosty sposób można wyjąć dokładnie taką liczbę listków czyściwa, jak jest potrzebna do wykonania danego zadania.